Advies over objectieven nodig? Elke eigenaar van een camera met verwisselbare lenzen staat voor het aangename dilemma de meest geschikte lenzen te kiezen en vervolgens te beslissen welke hij gaat gebruiken. Er zijn echter geen regels; veel hangt af van uw persoonlijke stijl en wat je al bezit. Om je te helpen beslissen welke lenzen je moet kopen en hoe je ze het beste kunt gebruiken, hebben wij research gedaan. En uiteraard zodat jij het beste uit onze fotochallenges haalt!
Normale objectieven
Laten we dit advies over objectieven beginnen met de meest standaard lens. Tegenwoordig kiezen veel 35mm-fotografen voor een korte zoom in plaats van een 50mm, maar beide hebben zo hun eigen voordelen. Als je een snelle lens voor algemeen gebruik in het f/1.4-f/2-bereik nodig hebt voor werk bij daglicht, gaat er niets boven een 50 mm.
Positieve punten: Gewoonlijk compacter, lichter dan een korte zoomlens; vaak minder duur; doorgaans zeer scherp; geeft een helderder beeld.
Negatieven: Niet zoomen; je moet componeren door de camera te bewegen.
Zoomlens
Korte zooms bieden flexibiliteit bij de kadrering, vaak in een pakket dat niet veel groter is dan een 50mm-objectief. Een 35-70 mm f/3,5-4,5 is meestal de kleinste en goedkoopste, maar een 28-70 mm f/3,5-4,5 is nuttiger voor het fotograferen van interieurs, vergezichten en krappe ruimten omdat deze tot 28 mm kan worden teruggebracht. Als je portretten, natuuropnamen of sportopnamen van dichtbij maakt, kunt je een compacte 35-105 mm of een 35-135 mm zoom overwegen.
Positieve punten van de normale zoom: Deze zoomlens komt overeen met twee of meer objectieven met één brandpuntsafstand in een handige, snel reagerende behuizing en biedt tussenliggende brandpuntsafstanden; je hoeft dus minder vaak van objectief te wisselen.
Negatieven van normale zoom: Matig diafragma (meestal f/3.5-4.5). Beperkt opnamen bij weinig licht en precisie bij handmatig scherpstellen, beïnvloedt de helderheid van de weergave. Zooms zijn vaak groter, zwaarder en duurder dan 50-mm objectieven.
Groothoeklens
Deze variëren van 24 mm (grenzend aan ultrabreed) tot 35 mm (grenzend aan halfbreed). Net als bij de normale objectieven kan worden gekozen tussen zeer compacte objectieven met één brandpuntsafstand en een relatief groot diafragma (f/2-f/2.8, enkele f/1.4’s) en zooms met een matig diafragma (ongeveer f/3.5-4.5), die een grotere flexibiliteit bieden bij de kadrering. Voor de positieve en negatieve aspecten van beide soorten, zie het gedeelte over normale lenzen hierboven.
Veel groothoekzoomobjectieven, zoals 24-50mm, 25-50mm, 28-50mm, hebben zowel normale als groothoek brandpuntsafstanden, wat een voordeel is. Een paar (bijvoorbeeld 21-35mm, 18-28mm) combineren ultrawide (21mm en lager) en wide brandpuntsafstanden (zie ultrawide gedeelte hieronder). Vele zijn niet veel groter of zwaarder dan een 50mm. Hoewel 25-50 mm of 21-35 mm misschien niet zo indrukwekkend klinken, is het de zoomverhouding (lang gedeeld door kort brandpuntsafstand) die telt. Als je een echt snel groothoekobjectief nodig hebt (bijvoorbeeld 35 mm f/1.4, 28 mm f/2, 24 mm f/2) voor licht dat beschikbaar is of voor opnamen uit de hand met langzame film, moet je het bij enkele brandpuntsafstanden houden.
Ultra-groothoekobjectieven: Met brandpuntsafstanden van 21 mm en minder in 35 mm-formaat, bieden ze een extreme hoekdekking van 90 graden of meer.
Positieve punten: Ultrabreedbeeldobjectieven bieden door hun lage beeldvergroting een grote scherptediepte; de kans is groter dat je scherpe beelden krijgt wanneer je ze met een lange sluitertijd uit de hand houdt. Uitstekend voor het vergroten van kleine binnenruimten, het vastleggen van vergezichten; voor intieme fotojournalistiek, straatfotografie.
Negatieven: Schijnbare perspectivische vervorming, hoewel nuttig voor dramatische of komische effecten, is problematisch bij portretfotografie. Plaats onderwerpen niet in de buurt van de randen van het kader of prominente kenmerken, zoals neuzen, niet op de voorgrond.
Telelenzen
In dit advies over objectieven kan de telelens uiteraard niet uitblijven!
Midden teleobjectieven
Deze lenzen, die soms portretlenzen worden genoemd, in het bereik van 85-135 mm zijn prima voor portretfotografie, beperken de zichtbare perspectivische vervorming tot een minimum en bieden een handige werkafstand bij het fotograferen van gezichten van dichtbij. Veel telezoomobjectieven werken goed in dit bereik, maar ze zijn zwaarder, langer en trager dan objectieven met één brandpuntsafstand. Als je veel portretten maakt, moet je overwegen een 85mm f/2, 100mm f/2 of 105mm f/2.5 aan te schaffen, zelfs als je een telezoomobjectief hebt.
Positieve punten: Ze maken discrete fotografie van mensen mogelijk zonder het perspectiefvervagende effect van lange tele’s; type met één brandpuntsafstand combineert snel diafragma, helder kijkbeeld, goede beeldkwaliteit.
Negatief: Voor zooms, zie hierboven; voor enkele brandpuntsafstanden, vrij gespecialiseerd.
Lange teleobjectieven
Traditioneel is elke lens van meer dan 135 mm voor 35 mm-fotografie een lange tele. Tegenwoordig zijn zooms in het bereik van 80-200 mm of 70-210 mm verreweg het populairst. Tenzij je een lens nodig hebt die zeer snel en zeer lang is (zoals de optisch uitstekende, maar grote, zware en zeer dure 300mm en 400mm f/2.8’s die door professionele sportfotografen worden gebruikt), is een telezoomlens de meest flexibele en voordelige keuze. Voor veel fotografen is een 70-210mm f/3.5-4.5 (vooral een met macro) de enige lange tele die ze nodig zullen hebben.
Positieve punten: Redelijke afmetingen, gewicht en prijs, breed scala aan gebruiksmogelijkheden – natuur, sport, mensen, portretten, landschappen. Negatieven: Matig en variabel diafragma; middelmatige prestaties tenzij ver omlaag gestopt. Er zijn een aantal verrassend compacte 100-300mm f/5.6’s voor wie wat meer reikwijdte nodig heeft, en er zijn een paar mooie 200-500mm f/5.6’s voor wie echt lange teles nodig heeft voor bijvoorbeeld sport close-ups op grote afstand.
Negatieven van lange telezoomobjectieven: groter formaat en gewicht.
Uiteraard zijn er meer lenzen op de markt, voor nu hopen we dat je met dit advies over objectieven weer even vooruit kunt!