Upload foto
Geen vermeldingen gevonden

Jouw unieke blik wacht op onthulling, want hier zijn nog geen foto's geüpload en jij kunt de eerste zijn!

Photo contest ist over
Photo contest ist over
Lensflare. Een gratis special effect als je het goed benut!
lensflare

Je kent het vast wel. Een lichtbol in je foto of cirkels die er in het echt niet zijn. Dat is lensflare. In sommige situaties creëert het afstand tot de kernboodschap van jouw foto, maar je kunt er ook je voordeel mee doen!

Onstaan van lensflare

Het komt vooral voor wanneer je werk met tegenlicht. Als je buiten fotografeert en de zon heerlijk schijnt zul je snel last hebben van lensflares. Het ontstaat doordat het licht meerdere keren gereflecteerd wordt binnen het objectief. Een zonnekap op je lens voorkomt dit fenomeen helaas ook niet. Zonnekappen beschermen je lens namelijk alleen van licht dat buiten het beeld valt.

Hoe voorkom je het?

Nu je weet hoe het ontstaat vraag je je natuurlijk af hoe je het kunt voorkomen. Ten eerste raden we je aan zo min mogelijk filters te gebruiken. Ieder laag glas is een extra weerkaatsing en werkt lensflare dus behoorlijk in de hand. Beperk je dus tot alleen je UV-filter. Licht weerkaatst werkelijk op alles, dus is het belangrijk om je lens goed schoon te houden. Ook dragen krassen bij aan het ontstaan van lensflare.


Fotochallenges

Vind jij het soms ook lastig om te bedenken wat je wil fotograferen? Doe mee met onze gratis foto opdrachten opdrachten. Wij sturen je iedere week een leuke uitdagende opdracht waarmee je op pad kunt!


Ok. Je hebt een krasloze en schone lens, maar nog steeds last van ongewenste lensflare. Wat nu? Voordehand liggend is natuurlijk het elimineren van tegenlicht. Draai je lens dusdanig weg van de zon dat hij buiten je beeld valt. Dit schept nog steeds een prachtig lichtspel, maar nu zonder lensflare! Je kunt ook zelf in de schaduw gaan staan en je onderwerp in de zon laten. Biedt de setting je niet deze mogelijkheden? Positioneer de lichtbron dan bijvoorbeeld precies achter je model. Wees creatief!

Lensflare benutten

Zoals eerder gezegd kan dit fenomeen een afstand scheppen tot de kernboodschap van jouw foto. Hiermee bedoelen we dat de aanschouwer niet meegezogen wordt in het moment omdat wij met onze ogen geen last van lensflare hebben. Logisch uiteraard, maar het onderbewuste registreert de lichtbollen wel en weet dus dat het kunstmatig beeld is.

Je kunt het verschijnsel ook voor je laten werken op een foto! De creatieve fotografen weten met lensflare te spelen zodat het een extra sfeer geeft aan jouw foto. Gebruik de knop voor scherptedieptecontrole op je spiegelreflex camera of druk de ontspanknop van een systeemcamera half in om beter in te schatten hoe de lensflare op je foto verschijnt. Het effect verandert namelijk mee met het diafragma.


353

Enthousiaste fotografen gingen je al voor!

Schrijf je in

De gratis fotochallenges van SOOC zijn een geweldige manier om nieuwe ideeën op te doen en uitdagingen aan te gaan op het gebied van fotografie.