Portretfotografie is een ware kunst! Het maken van geweldige portretten gaat zowel over mensenkennis als over technische bekwaamheid. Natuurlijk kan het verfijnen van je technische vaardigheden en kennis je mogelijkheden vergroten en het gebruik van professionele apparatuur kan daarnaast jou een voorsprong geven. Leer te kijken door de ogen van je onderwerp en zie haar als een uniek individu zodat je een band met haar kun opbouwen. Dit is van groot belang als je haar beste kwaliteiten wilt onthullen en accentueren. Doe je dit niet, dan zullen jouw portretten op zijn best van middelmatige kwaliteit zijn. Lees dit artikel om te leren hoe jij je portretten écht kan laten spreken.
Statief
Een statief is bijna niet weg te denken bij portretfotografie. Als je een statief gebruikt, stel je je portret samen en zet je vervolgens een stap opzij en naar voren van de camera. Kijk niet door de zoeker terwijl je het beeld van je onderwerp vastlegt. Hierdoor kunt je in eerste instantie oogcontact maken met je onderwerp, en haar vervolgens sturen in stemming, uitdrukking, positie en de kijkhoek waarnaar je streeft. Wanneer je onderwerp met je camera communiceert, kan het resultaat een koude of levenloze weergave zijn, maar wanneer je communiceert door middel van oogcontact, expressie, gebaren en woorden, kan het resultaat een warme en openhartige reflectie zijn, geladen met stemming of emotie.
Als je geen statief gebruikt, moet je echt meer moeite doen om een constante interactie met je onderwerp te behouden. Veel fotografen hebben de neiging hun ogen in de zoeker van de camera te houden, maar dit leidt ertoe dat je onderwerp meer interactie heeft met het voorste glas van je lens dan met jou. Nogmaals, je wilt niet de steriele en levenloze weergave die het vaakst optreedt als de camera tussen jou en je onderwerp instaat. Interactie met een levenloos object (je camera) kan nooit een vervanging zijn voor interactie met een ander mens, wanneer het je doel is om de essentie van je onderwerp vast te leggen en de houding en emotie te weerspiegelen die ze op dat moment voelde.
Vertrouwde setting
Laat je onderwerp zichzelf zijn. Een klein meisje dat gekleed is in sprookjesvleugels voor een speciale foto is heel schattig, en ik veronderstel dat er op deze wereld een plek is voor schattig. Maar contrasteer dit met het kleine meisje dat dol is op dansen. Je doet haar alledaagse kleren aan, zet haar voor een effen achtergrond, zet haar favoriete muziek op en zegt tegen haar: "Kun je me laten zien hoe ik op dit liedje moet dansen?" Je zou er geen moeite mee moeten hebben tijdloze uitdrukkingen daar vast te leggen. Stel je nu een man met een spijkerbroek en een T-shirt voor wiens ware passie in het hele leven zeilen is. Je kleedt hem aan in een maatpak; Plaats hem formeel voor een rustige achtergrond, zittend in een Chesterfield-stoel en gebruik klassieke lusverlichting. Wat zou er jaren later van dit portret worden gezegd? 'Wie was deze man, een manager?' Maar stel je voor, je fotografeerde dezelfde man in zijn favoriete T-shirt en blauwe spijkerbroek, aan het roer van zijn geliefde zeilboot, op een mooie late namiddag, net toen de boot eraan kwam? Wat zou er jaren later van dit portret worden gezegd? 'Dit was wie hij écht was! Dat was zo'n heerlijke dag.' Portretfotografie laat in een oogopslag zien wie je onderwerp is.
Het punt is: "hou het eerlijk". Fantasie kan schattig zijn, maar omdat je onderwerp zichzelf is, zal dit jaren later veel betekenisvoller zijn.
Echte emotie
Sta de eerlijke uitdrukking van je onderwerp toe. Portretfotografie draait om emotie. Een echt gevoelde frons of een grimas kan interessanter zijn dan een gedwongen glimlach. Probeer je onderwerp nooit zomaar te poseren en dan te zeggen: "Oké, lach nu voor me." Als je wilt dat je onderwerp lacht, vertel dan een grap, trek een gek gezicht als je kinderen fotografeert, of door alleen al te lachen naar haar zal ze zal teruglachen. Mensen hebben over het algemeen de neiging om zich te spiegelen naar wat ze in het jouwe zien. Toch is interactie met je onderwerp de sleutel. Dat gezegd hebbende, vraag haar de volgende keer dat je een moeilijk onderwerp hebt om je een grap te vertellen, zodat ze zal glimlachen, als dat de uitdrukking is waarnaar je op zoek bent. Als je een professional bent weet je dat glimlachen verkopen. Als je een hobbyfotograaf bent sta je niet onder druk om te verkopen, dus maak je portretten interessant! Niet alles in de wereld is om om te lachen.
Regisseer
Bij portretfotografie is het belangrijk dat je regisseert. Neem de controle over de compositie van je portretten! Wees niet bang om je onderwerp te vertellen of te laten zien wat je wilt. Soms is showen het beste. Vaak is het daadwerkelijk demonstreren van een pose die je in gedachten hebt treffender dan je onderwerp met woorden te sturen. Als je een groep fotografeert, wordt je leven gemakkelijker als je eerst de volwassenen rangschikt en poseert. Werk vervolgens van de oudste (of meer volwassen) naar de jongste. Het punt om te onthouden is dat je als fotograaf de leiding moet nemen over de opname. Het slagen of mislukken van het portret is jouw verantwoordelijkheid, dus neem de leiding!
Conclusie
Betrek je onderwerp om een band met haar op te bouwen om je foto's naar een hoger niveau te tillen. Maak je portretten zinvoller door ze eerlijk en natuurlijk te houden. We weten allemaal dat een fantasiefoto schattig kan zijn, en een formeel geposeerd portret kan gracieus en waardig zijn, als dat de persoonlijkheid van je onderwerp is. Maar een portret dat trouw is aan het onderwerp, heeft altijd meer betekenis. Sta je onderwerp toe zichzelf te zijn, en forceer nooit een uitdrukking. Leer de leiding te nemen en je portretten te regisseren, en je komt ver vooruit in je reis als fotograaf. Oefen je mensenvaardigheden met elk portret dat je maakt. Mensenkennis is een eerste vereiste voor al het andere, als je geweldige portretten wilt maken.
Wil jij deze tips in de praktijk brengen? Schrijf je dan snel in voor onze fotochallenges!