Upload foto
Geen vermeldingen gevonden

Jouw unieke blik wacht op onthulling, want hier zijn nog geen foto's geüpload en jij kunt de eerste zijn!

Photo contest ist over
Photo contest ist over
Straatfotografie: optimisten met een vlijmscherp oog
foto opdrachten sooc straatfotografie

Straatfotografie is meer een benadering van fotografie dan een locatie. Dit klinkt behoorlijk tegenstrijdig, zeker omdat de foto’s doorgaans in stedelijke gebieden geschoten worden. We leggen het je graag uit!

Het wordt ook omschreven als fotografie zonder regels. De overvloed aan apparatuur (statieven, lenzen, filters, lichten) Die bij traditionele fotografie hoort, wordt thuis gelaten. Het is gewoon te zwaar en te omvangrijk om bij je te hebben. En daarnaast duurt het veel te lang om op te zetten. Voor je het weet is het moment al voorbij.


Meedoen aan de fotochallenges

Jij wilt toch ook laten zien wat jij kunt als fotograaf?

Liever eerst even kijken? Hier vind je onze foto opdrachten.


Straatfotografie is schieten vanuit de heup.

Naast alle apparatuur worden ook de regels van de traditionele fotografie (de f-stops, de sluitertijden, de regel van derden, enz.) lekker gelaten voor wat ze zijn. Je hebt hier simpelweg geen tijd voor. Tegen de tijd dat alle technische aspecten in overweging zijn genomen, bevindt het vogeltje zich in een ander land. Het is gewoon de camera en de fotograaf met hun enthousiasme, intuïtie en open geest.

Straatfotografie kan en is vaak: onscherp; een gekantelde horizon; een zachte focus.

Straatfotografen zijn optimisten, voor hen is het glas altijd half vol. Ze gaan op een fotoshoot zonder plan in gedachten, in de wetenschap dat de omgeving dit hen zal bieden. Een onderwerp, een situatie, een scène zal zichzelf presenteren. Het enige wat ze nodig hebben, is de aanwezigheid van de geest om het vast te leggen wanneer dat het geval is.

Straatfotografen zien het gewone, het alledaagse met frisse ogen. De weerspiegeling in een regenplas, de kleuren in een menigte, de balans van een negatieve ruimte. Hun geest staat open voor alle prikkels die ze zien en ze vervloeken de dagen dat ze hun camera thuis laten.

Straatfotografen zijn niet alleen op straat, ze zijn ook op bruiloften, schoolconcerten, naast jou in de trein. Ze beweging zich vermomd als toeristen door de samenleving, maar schieten veel betere shots dan je oom en tante op een lang weekend naar de Belgische kust.

Straatfotografie is, wat alle fotografie is, een momentopname. Wat doorschijnt is de fotograaf, zijn of haar interpretatie van de scène, wat ze zien in de situatie, hun reactie op de prikkels, de kunst die ze elke dag zien.

Straatfotografie kan en is vaak: erg druk; een gekanteld perspectief; ondersteboven.

Technici maken technisch correcte en vaak mooie plaatjes. Beeldende kunstenaars, ongeacht hun medium, creëren beelden die de geest en het hart stimuleren en de menselijke conditie in al zijn gedaanten bevestigen. Want mooi is tenslotte in de ogen van de toeschouwer en dus erg subjectief, terwijl kunst spreekt tot iedereen die bereid is te luisteren.


353

Enthousiaste fotografen gingen je al voor!

Schrijf je in

De gratis fotochallenges van SOOC zijn een geweldige manier om nieuwe ideeën op te doen en uitdagingen aan te gaan op het gebied van fotografie.