Upload foto
Geen vermeldingen gevonden

Jouw unieke blik wacht op onthulling, want hier zijn nog geen foto's geüpload en jij kunt de eerste zijn!

Photo contest ist over
Photo contest ist over
Rode ogen? Maak foto’s als een pro met deze tips!
foto opdrachten sooc Rode ogen fotografie tips

Rode ogen is een fenomeen dat alleen optreedt bij het maken van foto's met een flitser. Bij het maken van foto's bij daglicht of in een setting met veel omgevingslicht zien de ogen van mensen er normaal uit. Bij het maken van foto's bij weinig omgevingslicht met een flitser is het resultaat vaak rode ogen.

Waarom zijn de ogen rood op foto's?

De reden voor de kleur rood is simpel. Wanneer het flitslicht van de camera de ogen raakt, dringt het door in het oog en wordt het teruggekaatst door het netvlies. De kleur van het gereflecteerde licht is rood omdat het licht daadwerkelijk wordt gereflecteerd door het rode bloed in het netvlies.
In sommige foto’s zijn de rode ogen duidelijk, terwijl ze in andere mild – of helemaal niet – verschijnen. Een van de belangrijkste factoren daarvoor is de toestand van de pupillen. In het donker of bij het drinken van alcohol verwijden de pupillen. Als de pupillen verwijd zijn weerkaatst meer licht door het netvlies en zien de ogen op de foto er roder uit.

Veelgebruikte manier om rode ogen te verminderen

Je kunt natuurlijk de ingebouwde functie voor rode-ogenreductie van de camera gebruiken. De functie voor het verminderen van rode ogen is heel eenvoudig, maar niet altijd effectief. Wanneer deze is ingeschakeld, maakt de camera een reeks voorflitsflitsen, gevolgd door een flits wanneer de foto daadwerkelijk wordt gemaakt. Deze voorflitsen zorgen ervoor dat de pupillen kleiner worden en wanneer de foto wordt gemaakt, zijn de pupillen klein genoeg om de roodheid van de ogen aanzienlijk te verminderen. De functie voor rode-ogenreductie doet wat hij moet doen: het rode-ogeneffect verminderen, maar kan het bijna nooit voorkomen. De functie kent echter wel beperkingen. De reactietijd van pupillen op licht variëren. Bovendien zorgt het er helaas vaak voor dat mensen gesloten hebben. De reden is dat de voorflitsers de mensen verblinden en dus hun ogen sluiten.


Fotochallenges

Wil jij deze tips in praktijk brengen? Schrijf je dan hier in voor onze fotochallenges. Je ontvangt iedere week een uitdagende fotochallenge in je mailbox!


Meedoen is altijd gratis.

Nog niet overtuigd of het je wat lijkt? Check onze foto opdrachten!


Zo voorkomen pro's rode ogen

Nu je begrijpt waar rode ogen door ontstaan, kun je dit creatiever voorkomen. Hieronder volgen enkele manieren om dit te voorkomen. Zo kun jij ook foto's maken als een pro!

Meer licht

Door het licht op de plaats waar foto's worden gemaakt te vergroten. Doe het licht aan in de kamer waar je de foto maakt. Zo worden de pupillen van mensen kleiner en neemt de roodheid van de ogen af.

Flitser richten

Richt de flitser weg van de ogen. Aangezien ze ontstaan door flitslicht dat weerkaatst door het netvlies, is de beste manier om rode ogen te voorkomen door de weerkaatsing te elimineren.
Bij de meeste camera's is de hoek tussen de flitser en de lenzen smal – dit geldt met name voor ingebouwde flitsers – waardoor de meeste flitsers van het netvlies naar de lenzen terugkaatsen. Door de hoek te vergroten (bijvoorbeeld door een externe flitser te gebruiken) wordt het gereflecteerde licht verminderd. Je kunt ook een indirecte flits gebruiken door het flitslicht te laten weerkaatsen op een helder oppervlak. Een witte muur of een professionele reflector voorkomt de meeste directe reflectie van het netvlies.

Nabewerking

Rode ogen kunnen ook worden verwijderd nadat er al foto's zijn gemaakt met behulp van fotobewerkingssoftware. Hoewel deze methode de rode ogen niet uit de bron verwijdert, kan dit resulteren in een foto zonder rode ogen. Sommige software is beter dan andere, sommige zijn handmatig, terwijl andere automatisch de rode ogen identificeren en dat gebied verwerken om terug te keren naar normale oogkleuren.

Nieuwsgierig geworden naar meer pro tips? Check onze pagina zodat ook jij waanzinnige shots kunt maken!


353

Enthousiaste fotografen gingen je al voor!

Schrijf je in

De gratis fotochallenges van SOOC zijn een geweldige manier om nieuwe ideeën op te doen en uitdagingen aan te gaan op het gebied van fotografie.